Työmaiden turaaminen – ongelma jota edes hyvä suunnittelu tai ERP:t eivät ole pystyneet ratkaisemaan. Mutta nyt siihen on helppo ratkaisu.

Tämä blogikirjoitus kertoo siitä, minkälaisen “ahaa” -elämyksen koin päästessäni tutustumaan Kotopron dokumentointisovellukseen. Taustoitan ensin tätä kirjoitusta hieman kertomalla lyhyesti tähänastisesta taipaleestani rakennus- ja kiinteistöalan ohjelmistojen parissa.

Minulla on IT-alan opinnot taustalla TKK:sta, ja pääsin tutustumaan rakennusalaan aloittaessani Haahtela Yhtiöissä koodaajana vuonna 2001. Siellä pääsikin tutustumaan alaan ihan eturivin paikalta; onhan Haahtela Yhtiöt suunnannäyttäjä monissa rakennusalan menetelmissä ja ohjelmistoissa. Teimme ohjelmistoja sen mukaan miten Haahtelan rakennuttamisyhtiön monet rakennusalan DI:t, insinöörit, mestarit ja jopa tohtorit meitä koodaajia ohjasivat. Mielenkiintoista ja opettavaista aikaa monien rakennus- ja kiinteistöalan ohjelmistojen parissa!

Myöhemmin 2010-luvulla olin toisessa yrityksessä kehittämässä ja tuotteistamassa rakennusalan ERP-järjestelmää. Hienoa aikaa sekin! Vaikkakin välillä myyntitilanteissa saattoi kuulla kommentteja esim. “eihän sitä erpillä rakenneta” jne.. 

Olen vuosien varrella oppinut ymmärtämään, että rakennusalalle löytyy todella hienoja ohjelmia esim. suunnitteluvaiheeseen, ja myös rakennusvaiheeseen esim. työnjohdon käyttöön. Se mikä on kuitenkin paha ongelma, että siellä missä työ oikeasti tapahtuu (=asentajien ja rakennusmiesten toimesta), ei juuri näitä lukuisia järjestelmiä pysty hyödyntämään. Ne ovat joko liian vaikeakäyttöisiä, tai eivät sovellu tehtävään työhön. Usein “lattiatasolla” järjestelmien hyödyntäminen jääkin sitten siihen, että työt yritetään tehdä paperikuvien mukaan, ja kirjataan ehkä tunnit johonkin järjestelmään, jos sitäkään. Mutta siihen se jää, eli digitaalisuutta ei juuri lattiatasolla oikeasti hyödynnetä.

Liian usein käy niin, että järjestelmien hyödyntäminen siis “katkeaa” työnjohtotasoon. Ja “lattiatasolla” voikin sitten tapahtua melkein “mitä tahansa”, eikä aina hyvässä mielessä… Toteutus voi olla mahdotonta suunnitelmien mukaisesti, tai sitten siellä vaihdetaan lennossa toteutustapaa, materiaaleja tms.. Ja kaikki nämä jäävät pahimmillaan “pimentoon”. Tätä tapahtuu paljon ja sitten myöskin korjataan paljon, eli hankkeiden kannattavuus menee liian usein kuralle.

Kotopron ideologia ja ohjelmisto kääntää tämän täysin päälaelleen. Kotopron perusajatus lähtee nimenomaan siitä, että lattiatason työ dokumentoidaan mahdollisimman helpolla tavalla, luontevalla tavalla omalla puhelimella oman työn ohessa. Ottamalla kuvia työvaiheista ja esim. puhumalla valmiisiin lomakkeisiin, joihin puhe käännetään tekstiksi. Lomakkeet ovat erittäin helppoja täyttää puhelimella työn ohessa ja ne ohjaavat työntekijää ottamaan esim. eri työvaiheista kuvat oikeisiin paikkoihin. Tämän nähtyäni totesin Kotopron perustaja Samuli Suomalalle: “Kotopro ohjaa oikeasti työmaan toimintaa enemmän kuin yksikään erppi!”. Ja tämä on ihan valtava juttu kun sen oivaltaa, ja alkaa sitä hyödyntämään!

Työnjohto, mestarit, suunnittelijat, tilaaja, valvojat ja muut tarvittavat sidosryhmät saavat Kotopron avulla itselleen reaaliaikaisen näkymän töiden edistymiseen eri urakoitsijoiden toimesta kuvien kanssa. Ilman ERP:ä tai muita “liian hienoja” ja vaikeakäyttöisiä järjestelmiä, joita ei työmaiden arjessa haluta tai voida käyttää. Pääurakoitsija voi edellyttää aliurakoitsijoilta Kotopro dokumentointia maksuerien perusteiksi. Tällöin pääurakoitsija voi seurata aliurakoitsijoiden töiden edistymistä reaaliajassa Kotorpon kautta.

Meillä on Kotoprolla oikeasti eväät nostaa hankkeiden sujuvuutta ja kannattavuutta hyvin helpolla ja nopealla tavalla. Ilman raskaita ja kankeita ERP-projekteja. Innolla odotan sitä, kun tämä asia oivalletaan yhä useammassa rakennus- ja kiinteistöalan yrityksessä; se tekee hyvää koko alalle! On jo korkea aika saada nämäkin toimialat uudelle tasolle digitaalisuudessa ja kannattavuudessa.

Ville Kaksonen
Teknologiajohtaja / CTO
+358 50 346 3359
ville.kaksonen@kotopro.fi

Villistä lännestä standardiin

Rakennusala on mystinen ala. Ennen 2020-lukua alalla ei ollut työn dokumentoinnin standardia. Business Finlandin Asumisen Tulevaisuus -hankkeessa sellainen kuitenkin onnistuttiin muodostamaan. Standardissa jokainen työvaihe dokumentoidaan...

Lue lisää

Kaiken takana on täydellinen tsekkilista

Rakennus- ja kiinteistöalalla dokumentointi voi olla kuin lentokoneen tarkistuslista. Kotopro toimii kuin silmäparina, joka tähystää työvaiheet systemaattisesti.

Lue lisää

Rakkaus rakentamiseen saattaa johtaa virheisiin – dokumentoinnilla työmaan suunnittelu ja johtaminen paranee

Rakennusvirheisiin liittyvistä haasteista uutisoidaan mediassa lähes päivittäin. Virheet aiheuttavat esimerkiksi vuotoja ja hometta asuntoihin. Moni virhe voitaisiin ehkäistä ajantasaisella dokumentoinnilla.

Lue lisää