Rakentamisen psykologiaa

Rakentamisen psykologiaa
Rakentamisen muutosjohtaminen - ”Mikään ei kuitenkaan muutu.”

Rakentamisen muutosjohtaminen: ”Mikään ei kuitenkaan muutu.”

Miksi tämä ajattelutapa on juurtunut niin syvälle rakennusalalla? Kuulen kyseisen vastauksen usein keskusteltaessa rakentamista helpottavista sähköisistä järjestelmistä, puhumattakaan laadukkaasta dokumentaatiosta, joka voi tehokkaasti käytettynä tuoda jopa muutaman prosentin lisää voittoa jokaisessa projektissa. Rakentamisessa suurimmat virheet johtuvat kuitenkin hyvin helposti korjattavista asioista: kiireestä tai tiedonkulun haasteista.

Rakentamisen toimiala on jäänyt pahasti jälkeen muiden toimialojen kustannustehokkuudesta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kehitystä ei ole tapahtunut, vaikka ammattillista koulutusta on tehostettu, suunnitteluun on kehitetty uusia järjestelmiä, rakentamisessa käytettävät koneet ja laitteet ovat kehittyneet ja olosuhteisiin on kiinnitetty huomiota. Kyse on siis muutosvastarinnasta – ajattelusta ja asenteista sekä halusta muuttaa asioita. Ei riitä, että tiedämme tai ajattelemme. Jotta muutosta toimintakäytäntöihin saadaan aikaiseksi, meidän pitää myös tehdä asioita.

Muutoksen psykologian kevyt oppimäärä 

Muutoksen aikaansaamiseksi tarvitsemme siis tekoja. Miten saamme rakentamisen ammattilaiset motivoitumaan, muuttamaan toimintamalleja ja saavuttamaan parempaa laatua?

Käyttäytyminen ei muutu ilman ajattelun muutosta eikä ajattelu muutu ilman tunteiden ymmärtämistä. Paluu vanhoihin käytäntöihin tapahtuu helpommin, kuin pysyvä muutos. Pystymme muuttamaan asioita, jos haluamme, mutta meidän pitää tiedostaa, mitä meissä tapahtuu muutoksen aikana. Joudumme tuntemaan epäonnistumisen pelon lisäksi pelkoa siitä, mitä muut sanovat, onko meillä tarpeeksi tietoa ja jaksammeko viedä muutoksen loppuun saakka.

On helppoa todeta, että muutosvastarinta on rakenteellista, eikä sille voi mitään. Uskon kuitenkin, että muutoksen aikaansaamisessa oleellista on meidän oman henkilökohtaisen vastustuksen nujertaminen. Käykäämme siis painimaan itsemme kanssa, voimme olla osa loistavaa muutosta.

Petteri Sveins 

varatoimitusjohtaja Kotopro Oy

Kotopro omakotirakentajan asialla

Omakotiprojektiin nyt Kotopro Lite 2 vuodeksi maksutta käyttöön! Lue lisää ilmaisesta Kotopro Litestä omakotiprojektiin täältä ja tule mukaan kehittämään rakennusalan tulevaisuutta, rakentamisen elinkaaren dokumentaatiota ja laadukasta luovuttamista.

Kiinnostaako Rakentamisen muutosjohtaminen?

Vuosikymmenen taipaleen kunniaksi järjestämme tilaisuuden jonka yhteydessä julkistetaan ensimmäinen koskaan tehty tieteellinen tutkimus dokumentoinnin vaikutuksesta tuottavuuteen rakennusalalla. Tule kuulemaan kuinka paljon voit säästää yrityksessäsi kattavan dokumentaation avulla. Tilaisuuden yhteydessä rakannusalan tulevaisuudesta puhumassa muun muassa kansanedustaja Juha Sipilä. Lue lisää ja varaa paikkasi tältä sivulta. Paikkoja rajoitetusti.

Kokeile Kotopron käyttöä 7 päivää ilmaiseksi

Helppokäyttöinen Kotopro huolehtii työmaiden laadukkaasta dokumentoinnista – säästää myös aikaa ja lyhentää kaikkien työpäivää

Tänäkin päivänä monella työmaalla aliurakoitsijoiden tekemät työtehtävät jäävät dokumentoimatta, koska heitä ei ole velvoitettu raportoimaan työnsä tuloksista, eikä heillä ole siihen sopivia työkaluja.

Lue lisää

Työmaiden turaaminen – ongelma jota edes hyvä suunnittelu tai ERP:t eivät ole pystyneet ratkaisemaan. Mutta nyt siihen on helppo ratkaisu.

Tämä blogikirjoitus kertoo siitä, minkälaisen “ahaa” -elämyksen koin päästessäni tutustumaan Kotopron dokumentointisovellukseen. Taustoitan ensin tätä kirjoitusta hieman kertomalla lyhyesti tähänastisesta taipaleestani rakennus- ja kiinteistöalan ohjelmistojen...

Lue lisää

LVIS-urakoitsija Spigot Oy ”Yksi kuva voi olla kymppitonnin arvoinen”

Vuonna 2009 perustettu Spigot Oy tarjoaa talotekniikkaratkaisut suunnittelusta asennukseen. Urakat toteutetaan kiinteällä hinnalla avaimet-käteen periaatteella valmiiksi asennettuna. Mitä on moderni dokumentointi? Spigot on dokumentoinut kohteensa...

Lue lisää