Rakentamisen maine romahti – Mitä tehdään?

Rakentamisen laatuvirheet ovat puhuttaneet jo pitkään. Puheenaiheet liittyvät niin pieniin esteettisiin vikoihin kuin isompiin koko rakennusta koskeviin vaurioihin. Rakentamisen laatu on selkeästi olemassa oleva ongelma, johon on tartuttava. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan 92% suomalaisista pitää kosteus- ja sisäilmaongelmia yhteiskunnallisesti merkittävänä rakennusalan haasteena. Rakentamisen huono laatu on yksi suuri syy alan maineen heikentymiselle. (Tiedote tutkimuksesta) […]

Rakentamisen laatuvirheet ovat puhuttaneet jo pitkään. Puheenaiheet liittyvät niin pieniin esteettisiin vikoihin kuin isompiin koko rakennusta koskeviin vaurioihin. Rakentamisen laatu on selkeästi olemassa oleva ongelma, johon on tartuttava.

Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan 92% suomalaisista pitää kosteus- ja sisäilmaongelmia yhteiskunnallisesti merkittävänä rakennusalan haasteena. Rakentamisen huono laatu on yksi suuri syy alan maineen heikentymiselle. (Tiedote tutkimuksesta)

 

Uutisotsikoissa etsitään vastuunkantajaa

 

  • “Rakentamisen laatu romahti: Uusia asuntoja joudutaan korjailemaan jopa vuosia; Rakennuksilla virheitä piilotellaan eikä kukaan ota vastuuta kokonaisuudesta” Suomen kuvalehti 2014.
  • “Kerrostalon julkisivu uusittiin kahdesti kolmessa vuodessa” Rakennuslehti 2019.
  • “Neljä vuotta vanhan koulun sisäkatto romahti” Yle 2019
  • “Kerrostaloon ilmestyi usean sentin levyinen halkeama heti valmistumisen jälkeen” Yle 2019
  • jne…

 

Miten näistä päästään eroon? Etsitään ratkaisu ongelmiin eikä keskitytä siihen kenen pää laitetaan vadille

 

Rakennusalalla on totuttu tekemään virhe- ja puutelistoja. Voisiko virheistä oppia jotakin? Miksi raportoida virheitä ja puutteita, kun dokumentoimalla laadukasta tekemistä saataisiin virhe- ja puutelista lyhyeksi? Jos pystytään ennalta määrittelemään, mitä pitää dokumentoida, niin pystytään virheet saamaan lähes nolliin.

Juttelin erään ison työmaan vastaavan mestarin kanssa asiasta ja kysyin, että pystytäänkö niitä tavanomaisia virheitä ennakoimaan. Hän sanoi, että kokemuksella pystyy sanomaan, mitkä ovat kyseisen hankkeen kriittiset työvaiheet. Laadukas dokumentointi kriittisistä työvaiheista turvaa kaikkien osapuolten selustan.

 

Lue lisää:

SuLVI pyrkii parantamaan rakentamisen laatua modernin teknologian avulla

Hometaloista historiaa – Kotopro mukana Business Finlandin Asumisen tulevaisuus -hankkeessa

Digitalisointi on nostanut työssäoppimisen ja taitojen todentamisen ihan uudelle tasolle

 

Helppokäyttöisyys mahdollistaa ajansäästön dokumentoinnissa. Dokumentoinnin tarve kasvaa koko ajan ja se pitää olla helppoa. Siinä me olemme onnistuneet!

 

Keijo Vähämaa

Rakennusliiketoiminnan johtaja

Opetus & rakentaminen

keijo.vahamaa@kotopro.fi

+358 40 018 8671

Kokeile Kotopron käyttöä 14 päivää ilmaiseksi

Helppokäyttöinen Kotopro huolehtii työmaiden laadukkaasta dokumentoinnista – säästää myös aikaa ja lyhentää kaikkien työpäivää

Tänäkin päivänä monella työmaalla aliurakoitsijoiden tekemät työtehtävät jäävät dokumentoimatta, koska heitä ei ole velvoitettu raportoimaan työnsä tuloksista, eikä heillä ole siihen sopivia työkaluja.

Lue lisää

Työmaiden turaaminen – ongelma jota edes hyvä suunnittelu tai ERP:t eivät ole pystyneet ratkaisemaan. Mutta nyt siihen on helppo ratkaisu.

Tämä blogikirjoitus kertoo siitä, minkälaisen “ahaa” -elämyksen koin päästessäni tutustumaan Kotopron dokumentointisovellukseen. Taustoitan ensin tätä kirjoitusta hieman kertomalla lyhyesti tähänastisesta taipaleestani rakennus- ja kiinteistöalan ohjelmistojen...

Lue lisää

LVIS-urakoitsija Spigot Oy ”Yksi kuva voi olla kymppitonnin arvoinen”

Vuonna 2009 perustettu Spigot Oy tarjoaa talotekniikkaratkaisut suunnittelusta asennukseen. Urakat toteutetaan kiinteällä hinnalla avaimet-käteen periaatteella valmiiksi asennettuna. Mitä on moderni dokumentointi? Spigot on dokumentoinut kohteensa...

Lue lisää