23.11.2017 Rakentamisen kuuma peruna nyt: Aliurakoitsijoiden orkesterointi

Juuri nyt rakennetaan kiihtyvällä tahdilla, joskus syntyy myös sutta ja sekundaa. Ongelma on ratkaistavissa läpinäkyvällä reaaliaikaisella dokumentoinnilla, jota asuntoministeri Kimmo Tiilikainen myös peräänkuuluttaa. Rakennustyömaalla on paljon liikkuvia osia sanan varsinaisessa mielessä. Itse työmaalla on hulinaa ja huisketta, siellä häärii monasti pääurakoitsija ja suuri määrä aliurakoitsijoita, tavarantoimittajia ja viranomaisia. Kaiken kruunaa tiukka aikataulu ja pyrkimys maksimaaliseen […]

Juuri nyt rakennetaan kiihtyvällä tahdilla, joskus syntyy myös sutta ja sekundaa. Ongelma on ratkaistavissa läpinäkyvällä reaaliaikaisella dokumentoinnilla, jota asuntoministeri Kimmo Tiilikainen myös peräänkuuluttaa.

Rakennustyömaalla on paljon liikkuvia osia sanan varsinaisessa mielessä. Itse työmaalla on hulinaa ja huisketta, siellä häärii monasti pääurakoitsija ja suuri määrä aliurakoitsijoita, tavarantoimittajia ja viranomaisia. Kaiken kruunaa tiukka aikataulu ja pyrkimys maksimaaliseen kustannustehokkuuteen. Tilanne on haastava niin rakennuttajalle kuin myös rakentajille.

Mikä avuksi?

Läpinäkyvä dokumentointi ratkaisee rakentamisen laatuongelmat. Ratkaisua peräänkuulutti myös asuntoministeri Kimmo Tiilikainen (keskusta) Ylen uutisissa 7.11. 2017.

Kotopro on kehittänyt ongelmaan ratkaisun, dokumentointisovelluksen, jossa tiedonvälitys ja tietopankki ovat samassa pilvipalvelussa reaaliaikaisesti. Tämä ratkaisee rakentamisen monta ongelmaa, muun muassa: laatuongelmat, työn organisoinnin ja valvonnan haasteet.

Sovelluksella on jo 20 000 käyttäjää. Se on testattu moneen kertaan ja on hyväksi havaittu. Sen toimivuus perustuu: taltioimiseen, kuvaamiseen ja jakamiseen.

On näppärää, että kaikki rakentamiseen liittyvät tiedot ovat saman tien kaikkien asianosaisten käytössä, myös viranomaisten. Sovelluksen avulla pystytään tekemään ja luovuttamaan kaikki tarkastusasiakirjat viranomaisille. Rakennusvalvonnalla on käyttöoikeudet järjestelmään, jolloin he voivat seurata ajantasaisesti rakentamisen edistymistä.

Kun rakennusprojekti on valmis, dokumentaatio jatkaa elämäänsä talon huoltokirjana. Sieltä on mahdollista selvittää viidenkymmenkin vuoden päästä rakentamiseen liittyviä asioita, kun korjausrakentaminen tulee ajankohtaiseksi. Sovelluksen ansiosta ei tarvitse purkaa, kun halutaan tutkia vaikkapa vesieristeiden työvaiheita.

Simppeliä

Kotopro-järjestelmä tuottaa kaikki pöytäkirjat, tarkastusraportit ja muut dokumentit automaattisesti PDF-muotoiseen raportiin, jossa on jopa sisällysluettelo. Aineisto on heti valmis käytettäväksi, sitä mukaan kuin siihen tallennetaan tietoa.

Tähän asti rakentamisen dokumentointi on ollut kuin villi länsi, kukin tekee tavallaan ja pahimmassa tapauksessa tieto on ollut hajallaan ympäri työmaita. Tiedon jälittämiseen on valjastettu paljon aikaa ja vaivaa, joka on muulta tekemiseltä pois.

Läpinäkyvällä ja ajantasaisella dokumentoinnilla on suora vaikutus rakentamisen laatuun.

Järjestelmään voidaan tallentaa myös sertifikaatit, takuutodistukset, käyttöohjeet ja muu tärkeä tieto, joka aiemmin on ollut levällään eri paikoissa.

Ajan ja resurssien säästöä

Kun kaikki tieto on ajantasaisena saatavilla, sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi urakoitsijakokouksissa. Tämä vähentää erimielisyyksiä ja mahdollistaa myös myöhemmin johonkin työvaiheeseen palaamisen, vaikka kyseinen kohta olisi jo piilossa muiden rakenteiden alla.

Koska seuranta rakennustyömaalla hoituu, myös rahan liikkuvuus suoritetusta työstä helpottuu. Sama dokumentti on valmista relevanttia aineistoa kirjanpitäjälle.

Rakennustyömailla suoritetaan kerran viikossa lakisääteinen työturvallisuuden viikkotarkastus, TR-mittaus. Sovelluksen ansiosta se voidaan tehdä työmaalla kuvallisen järjestelmän avulla.

Näin byrokratia pienenee ja työtunteja säästyy. Yhteenvetoraportteja ei enää tarvita.

Ylläpitää laatua

Kun kaikki työvaiheet kuvataan työmaalla, se saa työntekijätkin tekemään parhaansa. Vanha kunnon ammattiylpeys pääsee arvoiseensa asemaan taas.

Jotta helppokäyttöisestä Kotopro-järjestelmästä saa maksimaalisen hyödyn, on rakennuttajan järkevää antaa kaikille asianosaisille käyttöoikeudet.

Lisätietoja:
www.kotopro.com

Keijo Vähämaa
Rakennusliiketoiminnan johtaja
Kotopro Oy
040 018 8671
keijo.vahamaa@kotopro.fi

Villistä lännestä standardiin

Rakennusala on mystinen ala. Ennen 2020-lukua alalla ei ollut työn dokumentoinnin standardia. Business Finlandin Asumisen Tulevaisuus -hankkeessa sellainen kuitenkin onnistuttiin muodostamaan. Standardissa jokainen työvaihe dokumentoidaan...

Lue lisää

Kaiken takana on täydellinen tsekkilista

Rakennus- ja kiinteistöalalla dokumentointi voi olla kuin lentokoneen tarkistuslista. Kotopro toimii kuin silmäparina, joka tähystää työvaiheet systemaattisesti.

Lue lisää

Rakkaus rakentamiseen saattaa johtaa virheisiin – dokumentoinnilla työmaan suunnittelu ja johtaminen paranee

Rakennusvirheisiin liittyvistä haasteista uutisoidaan mediassa lähes päivittäin. Virheet aiheuttavat esimerkiksi vuotoja ja hometta asuntoihin. Moni virhe voitaisiin ehkäistä ajantasaisella dokumentoinnilla.

Lue lisää