NCC dokumentoi Kotoprolla ison rivitalotyömaan

NCC dokumentoi Kotoprolla kaikki ison rivitalotyömaan työvaiheet Helsingin Mellunmäkeen nousee 95 asunnon rivitaloalue. Betoni- ja puuseinäelementit ovat tehdastekoisia. Kaikki muu tehdäänkin paikanpäällä. Vastaavan työnjohtajan lisäksi organisaatioon kuuluu työmaainsinööri ja  neljä työnjohtajaa. Työ etenee vauhdilla ja säpinää riittää. Kotopro on osoittautunut korvaamattomaksi avuksi dokumentoitaessa rakentamisen etenemistä. Työmaadokumentointi on aina ajantasaista ja läpinäkyvää. Kotopro tuottaa koko rakennusaikaisen […]

NCC dokumentoi Kotoprolla kaikki ison rivitalotyömaan työvaiheet

Helsingin Mellunmäkeen nousee 95 asunnon rivitaloalue. Betoni- ja puuseinäelementit ovat tehdastekoisia. Kaikki muu tehdäänkin paikanpäällä. Vastaavan työnjohtajan lisäksi organisaatioon kuuluu työmaainsinööri ja  neljä työnjohtajaa. Työ etenee vauhdilla ja säpinää riittää. Kotopro on osoittautunut korvaamattomaksi avuksi dokumentoitaessa rakentamisen etenemistä. Työmaadokumentointi on aina ajantasaista ja läpinäkyvää. Kotopro tuottaa koko rakennusaikaisen dokumentaation, josta on korvaamaton apu myös tulevaisuudessa.

”Työmaalla riittää vilskettä. Perustuksia valetaan, betonielementit ovat betonitehtaan tuotannossa, kaivinkoneet möyryävät ja rakennusmiehet tekevät työtään”, kuvailee alkuvaiheessa olevan työmaan tunnelmia NCC:n vastaava työnjohtaja ja rakennusinsinööri Mika Tolonen. ”Tämän kaiken hallinta ja ajan tasalla pysyminen vaatii organisointia ja herpaantumatonta otetta”, hän jatkaa.

Kotopro auttaa osaltaan hallitsemaan tätä projektia. Tilaaja edellyttää, että kaikki tehtaalla tehdyt betonielementit kuvataan ja liitetään projektin dokumentaatioon. Kotopro on tehnyt tästä helppoa. Elementtitehdas on koulutettu Kotopron käyttäjäksi ja he kuvaavat jo tehtaalla jokaisen elementin. Kuva siirtyy Kotopro-dokumentaatioon oikealle paikalleen heti kaikkien osapuolten nähtäväksi. Sama toistuu myös puuelementtien toimittajan kanssa.  Kotopro-järjetelmään siirtyy havainnolliset kuvat elementtien taustoista, kiinnitystuista ja villoituksesta.

 

”Kaikki osapuolet tietävät koko ajan missä mennään”

”Kotopro on osoittautunut korvaamattomaksi avuksi työmaan dokumentoinnissa. Kaikki osapuolet tietävät koko ajan missä mennään. Dokumentointi on ajantasaista ja läpinäkyvää: kaikki asiat voidaan tarkastaa työmaapöytäkirjasta”, summaa Mika Tolonen Kotopron etuja.

”Aikaisemmin on kuvattiin eri työvaiheet digikameralla ja tallennettiin kuvat tietokoneelle. Kuvia ei silloin nimetty uudestaan, vaan ne tallennettiin kameran antamalla numeroinnilla. Jälkeenpäin oli aikaavievää tai jopa mahdotonta löytää tietyn työvaiheen kuvia jälkeenpäin.  Isossa organisaatiossa oli vaikea jakaa tärkeää tietoa rakentamisvaiheista ja tallentaa kuvia niin, että niitä voitiinhyödyntää myöhemminkin”, muistelee Tolonen aikaisempaa käytäntöä.

”Kun kaikki työvaiheet kuvataan, saa se työntekijätkin tekemään parhaansa. Vanha kunnon ammattiylpeys on taas kunniassaan. Työntekijällekin on mukavaa kun on pitkään tehnyt jotain työvaihetta ja siitä jää valokuvia tallelle. Useimmat työvaiheet peittyvätkin rakenteiden sisään. On mukava katsoa kuvasta, että minä tein tuon liitoksen tai minä tein tuon sauman. Se tuo uutta motivaatiota työntekoon”, kertoo Mika Tolonen.

Kotopro on käytössä kaikilla työnjohtajilla. Näin kaikki ovat aina ajan tasalla.

NCC on antanut käyttöoikeudet myös muille rakentamisen osapuolille. Tilaaja voi tarkastella työn etenemistä Kotopron tuottamasta työmaapöytäkirjasta.

Kuvallinen rakennusaikainen pöytäkirja on korvaamaton apu rakennuksen valmistuttua. Sieltä voi katsoa miten lattialämmityselementit on asennettu tai missä kohdass salaojitus kulkee. Nämä tiedot helpottavat tulevia korjaus- ja huoltotoimia.

”Kotopro on todella helppokäyttöinen ja intuitiivinen. Käytön oppii hetkessä ja se on luonteva osa työnkulkua. Kotopro on vähentänyt toimistotyötä kun kaiken voi nyt tehdä valmiiksi suoraan työmaalla. Kun painaa ”tallenna”, homma on hoidettu”, kiteyttää vastaava mestari Mika Tolonen Kotopron käytön helppouden.

Viitakruununtie 2,3,9 KOy & HASO (ATT)

Rakennuttaja Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto

Pääurakoitsija NCC Rakennus Oy

HASO 37 kpl asumisoikeusasuntoja : 3h+kt+s…5h.kt+s, 83m2-105,5m2

KOy  58 kpl vuokra-asuntoja : 2h+kk…5h+k, 48m2..111m2

Asukastalo yhteiskäyttöön

Villistä lännestä standardiin

Rakennusala on mystinen ala. Ennen 2020-lukua alalla ei ollut työn dokumentoinnin standardia. Business Finlandin Asumisen Tulevaisuus -hankkeessa sellainen kuitenkin onnistuttiin muodostamaan. Standardissa jokainen työvaihe dokumentoidaan...

Lue lisää

Kaiken takana on täydellinen tsekkilista

Rakennus- ja kiinteistöalalla dokumentointi voi olla kuin lentokoneen tarkistuslista. Kotopro toimii kuin silmäparina, joka tähystää työvaiheet systemaattisesti.

Lue lisää

Rakkaus rakentamiseen saattaa johtaa virheisiin – dokumentoinnilla työmaan suunnittelu ja johtaminen paranee

Rakennusvirheisiin liittyvistä haasteista uutisoidaan mediassa lähes päivittäin. Virheet aiheuttavat esimerkiksi vuotoja ja hometta asuntoihin. Moni virhe voitaisiin ehkäistä ajantasaisella dokumentoinnilla.

Lue lisää