Kuka korvaa, kun putket on kytketty väärin päin?

Asiakkaamme toimi Etelä-Suomessa haja-asutusalueella olevalla työmaalla LVI-urakoitsijana. Kun käyttöönotossa todettiin harmaan ja mustan jäteveden putkien menneen ristiin alkoi tiukkasävyinen selvittely.

Aiheen arkaluontoisuuden vuoksi emme puhu osapuolista nimillä.

Asiakkaamme, joka siis toimii LVI-urakoitsijana oli pyydetty asentamaan kohteeseen erääseen kohteeseen pohjaviemärit. Normaalin käytännön mukaisesti putkimies varmisti sen, kumpi rakennusten sisälle tulevista putkista on harmaan ja kumpi mustan jäteveden putki.

Putkia ei oltu työmaalla merkattu mitenkään, eikä niitä pyynnöstä huolimatta myöskään suostuttu merkkaamaan. Työmaalla ollut henkilö osoitti asiakkaallemme kumpi putkista oli harmaan ja kumpi mustan jäteveden. Saadun suullisen ohjeistuksen perusteella tehtiin putkien kytkennät. 

LVI-urakoitsijan toimesta kohteesta kuitenkin otettiin kattavat kuvat ennen ja jälkeen asennuksen Kotoprohon osana heidän rutiinidokumentointiaan.

Käyttöönoton jälkeen selvisi, että mustat jätevedet menevätkin harmaavesipuhdistamoon ja harmaat jätevedet umpisäiliöön. Suomeksi sanottuna putket olivat ristissä.

Tässä kohtaa jokainen voi varmasti hyvin helposti kuvitella käydyn keskustelun laadun. Sitä voidaan luonnehtia vaikkapa voimakassävyiseksi. Virheen tullessa ilmi olivat sekä tilaaja, maanrakentaja että kohteen vastaava mestari sitä mieltä, että vastuu virheestä kuului yksin LVI-urakoitsijalle.

LVI-Urakoitsijan vastuu virhetilanteessa?

Asiakkaamme oli siis yksin sitä mieltä, että virhe ei ollut heidän toimintansa seurausta. Vakuutteluita siitä, että työt oli tehty kuten oli ohjeistettu ei kuunneltu.

On helppo kuvitella kumman näkemys tilanteesta vaikuttaa uskottavammalta, varsinkin kun kyseessä on vieläpä yksi-vastaaan-kolme tilanne. Kukapa nyt omaa töppäystään haluaisi myöntää? Varsinkaan, kun sen seurauksena oli kohteessa tehtävä kalliit korjaukset.

Asiakkaamme onneksi he ovat jo vuosia dokumentoineet kaikki työkohteensa järjestelmällisesti Kotoprohon. Kohteen pöytäkirja avattiin ja lähtötilanne todettiin kuvien ja kirjausten avulla.

Valokuvista ja merkinnöistä kävi aukottomasti ilmi, että viemäriputkia oli maanrakentajan toimesta tuotu valmiiksi jo lähelle viemäripisteitä niin, että pesualtaalle, suihkulle ja wc istuimelle oli jokaiselle oma kytkentäputki olemassa. Lisäksi rakennuksen eri tasossa olevaan osaan, jossa oli vain harmaan veden viemäripisteitä, oli tuotu yksi viemäriputki niin ikään maanrakentajan toimesta. Virhe oli siis jo tehty, kun asiakkaamme aloitti oman työvaiheensa.

Näiden kuvien avulla LVI–urakoitsija pystyi aukottomasti perustelemaan kantansa. Ainoa järkevä selitys oli että putket olivat menneet rakennuksen ulkopuolella tai taloon tuotaessa sekaisin.

Tilanteen tarkastamisen ja kuvien läpikäymisen jälkeen todettiin LVI-urakoitsijan vastuu tilanteessa. Asiakkaamme oli hoitanut työnsä oikein, eikä heidän tarvinnut osallistua enää aiheen käsittelemiseen.

”Jälleen kerran kävi ilmi, että informatiivinen ja heti löydettävissä oleva kuva osana kohteen pöytäkirjaa todisti  vastaansanomattomasti enemmän kuin monisyiset meriselitykset.” asiakkaamme totesi asiasta jälkeenpäin.

Millaista on työn kattava dokumentointi kentällä ja millainen on lopputuote eli raportti? Lataa alta oikea kentällä tehty raportti tai kokeile maksutta itse kännykällä raportointia.


Tutustu kännykällä tehtyihin raportteihin




Kokeile Kotopron käyttöä 14 päivää veloituksetta

Villistä lännestä standardiin

Rakennusala on mystinen ala. Ennen 2020-lukua alalla ei ollut työn dokumentoinnin standardia. Business Finlandin Asumisen Tulevaisuus -hankkeessa sellainen kuitenkin onnistuttiin muodostamaan. Standardissa jokainen työvaihe dokumentoidaan...

Lue lisää

Kaiken takana on täydellinen tsekkilista

Rakennus- ja kiinteistöalalla dokumentointi voi olla kuin lentokoneen tarkistuslista. Kotopro toimii kuin silmäparina, joka tähystää työvaiheet systemaattisesti.

Lue lisää

Rakkaus rakentamiseen saattaa johtaa virheisiin – dokumentoinnilla työmaan suunnittelu ja johtaminen paranee

Rakennusvirheisiin liittyvistä haasteista uutisoidaan mediassa lähes päivittäin. Virheet aiheuttavat esimerkiksi vuotoja ja hometta asuntoihin. Moni virhe voitaisiin ehkäistä ajantasaisella dokumentoinnilla.

Lue lisää