EKE näyttää suuntaa Sundsbergin asuinalueella

Läpinäkyvä dokumentointi ratkaisu rakentamisen laatuongelmiin – EKE näyttää suuntaa ”Suurin hyöty meille tästä Kotopro-järjestelmästä täällä työmaalla on, että kaikki tieto on meillä kaikilla osallisilla käytössä reaaliaikaisesti. Nähdään heti välittömästi mitä on tapahtunut ja saadaan myös kaikki dokumentit tallennettua”, summaa varatoimitusjohtaja Tapio Kalliola ajantasaisen dokumentoinnin etuja. Läpinäkyvällä ja ajantasaisella dokumentoinnilla on suora vaikutus rakentamiseen. Kun tiedonkulku […]

Läpinäkyvä dokumentointi ratkaisu rakentamisen laatuongelmiin – EKE näyttää suuntaa

”Suurin hyöty meille tästä Kotopro-järjestelmästä täällä työmaalla on, että kaikki tieto on meillä kaikilla osallisilla käytössä reaaliaikaisesti. Nähdään heti välittömästi mitä on tapahtunut ja saadaan myös kaikki dokumentit tallennettua”, summaa varatoimitusjohtaja Tapio Kalliola ajantasaisen dokumentoinnin etuja.

Läpinäkyvällä ja ajantasaisella dokumentoinnilla on suora vaikutus rakentamiseen. Kun tiedonkulku realiaikaistuu, sählääminen vähentyy sekä laatu nousee.  Ammattiylpeys nostaa oikealla tavalla jälleen päätään. Kun valvoja dokumentoi kohteensa sanoin ja kuvin suoraan nettiin kaikkien asianosaisten nähtäville, työn tekijä haluaa tehdä parhaansa. Onhan kyseessä hänen maineensa ja myös tulevat projektit. Kun vedeneristyksestä on kuvat jokaisesta vaiheesta ennen kaakelointia, työn tekijä ei voi hutiloida eikä oikoa työvaiheissa. Kun kaikki on dokumentoitu kuvallisesti, työvaiheeseen voidaan palata myöhemmin milloin tahansa. Dokumentointi auttaa myös myöhemmin saman kohteen remonttien suunnittelussa.

 

Läpinäkyvää ja ajantasaista dokumentointia

Sundsbergissa Kirkkonummella läpinäkyvä ja ajantasainen dokumentointi on jo arkipäivää. Nyt viimeistelyvaiheessa oleva 27 asunnon Majakka-asuinalue on alusta asti dokumentoitu kuvallisesti ja sanallisesti nettipohjaiseen järjestelmään.

”Haasteellista tällaisella pienellä tontilla on se että miten saamme kaikki asiat kulkemaan jouhevasti aikataulussa ja kirjaamaan kaikki vaiheet läpinäkyvästi niin, että voidaan olla jatkossa varmoja siitä, että kaikki on tehty kuten on sovittu ja suunniteltu”, kertoo EKE Rakennus Oy:n varatoimitusjohtaja Tapio Kalliola. Rakennusprojekti dokumentoidaan Kotopron kehittämällä dokumentointijärjestelmällä. Kaikki työnjohtajat ja alihankkijat on velvoitettu kirjaamaan kaikki työvaiheet järjestelmään. Dokumentointi tapahtuu suoraan työmaalla puhelimella tai tabletilla. Tiedot ovat saman tien kaikkien asianosaisten, myös viranomaisten, nähtävillä. ”Kun asuinalue on valmis, dokumentaatio jatkaa elämäänsä talon huoltokirjana ja kaikki rakennusaikainen tieto on asukkaan nähtävillä. Tiedoista tulostetaan myös valvoville viranomaisille tarvittavat tarkistusasiakirjat”, sanoo Tapio Kalliola. Kotopro-järjestelmä tuottaa kaikki pöytäkirjat, tarkastusraportit ja muut dokumentit automaattisesti. Järjestelmään voidaan tallentaa sertifikaatit, takuutodistukset, käyttöohjeet ja muu tärkeä tieto, joka aiemmin on ollut levällään eri paikoissa.

”Tämä asuinalue on jo viides kohde jossa käytämme läpinäkyvää dokumentointia. Jyväskylään valmistui juuri kohde, joka dokumentoitiin alusta loppuun Kotoprolla. Pystyimme tekemään ja luovuttamaan kaikki tarkastusasiakirjat viranomaisille järjestelmän avulla”, kertoo varatoimitusjohtaja Kalliola.

EKE Rakennuksella alkaa piakkoin Vantaan Kivistön asuntomessujen oheiskohde, jossa myös rakennusvalvonta on kiinteästi mukana tämän järjestelmän kanssa. Teemme sillä kaikki pöytäkirjat, tarkastukset ja muut dokumentit. Rakennusvalvonnalla on käyttöoikeudet järjestelmään, jolla he voivat seurata ajantasaisesti rakentamisen edistymistä. ”Samaa asiaa ajetaan täällä Kirkkonummella sisään, sillä viikko sitten luovutimme yhden kohteen jossa luovutettiin myös tarkastusasiakirjat tuotettuna Kotopro-järjestelmästä. Se otettiin virastossa kiitollisuudella vastaan ja haluttiin viedä malliesimerkkinä rakennusvalvontaan esiteltäväksi, ” kuvailee Tapio Kalliola viranomaisten kiinnostusta uuteen tekniikkaan.

Läpinäkyvä dokumentointi on tärkeässä osassa EKE Rakennuksen laadunhallintaa. Kun kaikki tieto on ajantasaisena saatavilla, sitä voidaan hyödyntää esim. urakoitsijakokouksissa. Tämä vähentää erimielisyyksiä ja mahdollistaa myös myöhemmin johonkin työvaiheeseen palaamisen vaikka nurmikko jo vihertää ja pionit kukkivat.

Kerran viikossa tehtävä lakisääteinen työturvallisuuden viikkotarkastus, TR-mittaus, voidaan tehdä suoraan työmaalla kuvallisena tämän järjestelmän avulla. Työtunteja säästyy kun paperin pyöritys loppuu eikä tarvitse enää toimistolla tehdä yhteenvetoraporttia.

As. Oy Kirkkonummen Vapaaherran Majakka
Sundsberg, Kirkkonummi
Rakentaja EKE Rakennus Oy
27 asunnon kohde koostuu paritaloista ja yhdestä rivitalosta.

Helppokäyttöinen Kotopro huolehtii työmaiden laadukkaasta dokumentoinnista – säästää myös aikaa ja lyhentää kaikkien työpäivää

Tänäkin päivänä monella työmaalla aliurakoitsijoiden tekemät työtehtävät jäävät dokumentoimatta, koska heitä ei ole velvoitettu raportoimaan työnsä tuloksista, eikä heillä ole siihen sopivia työkaluja.

Lue lisää

Työmaiden turaaminen – ongelma jota edes hyvä suunnittelu tai ERP:t eivät ole pystyneet ratkaisemaan. Mutta nyt siihen on helppo ratkaisu.

Tämä blogikirjoitus kertoo siitä, minkälaisen “ahaa” -elämyksen koin päästessäni tutustumaan Kotopron dokumentointisovellukseen. Taustoitan ensin tätä kirjoitusta hieman kertomalla lyhyesti tähänastisesta taipaleestani rakennus- ja kiinteistöalan ohjelmistojen...

Lue lisää

LVIS-urakoitsija Spigot Oy ”Yksi kuva voi olla kymppitonnin arvoinen”

Vuonna 2009 perustettu Spigot Oy tarjoaa talotekniikkaratkaisut suunnittelusta asennukseen. Urakat toteutetaan kiinteällä hinnalla avaimet-käteen periaatteella valmiiksi asennettuna. Mitä on moderni dokumentointi? Spigot on dokumentoinut kohteensa...

Lue lisää