Ylen MOT-ohjelma selvitti vuonna 2018 asbestilaboratorioiden pätevyyttä. Neljään suomalaiseen laboratorioon lähetettiin 5 näytettä, joista 4 sisälsi asbestia. Tulos? Mikään tutkituista laboratorioista ei osunut kokonaan oikeaan, ja kaksi laboratoriota ei löytänyt asbestia yhdestäkään näytteestä!
Juha-Mattinen, asbesti- ja haitta-aineasiantuntija, kommentoi tuloksia Ylelle: “Nyt meillä on alalle pesiytynyt sellaista porukkaa jotka ei halua välttämättä tehdä asioita kunnolla.”
Laboratorioilla ei myöskään ole lain edessä vastuuta tuloksistaan – niihin luottava kartoittaja tai konsultti voi joutua vastuuseen työntekijöiden ja muiden terveyden vaarantamisesta jos purkutöitä tehdään ilman asbestisuojausta. Yksikin väärä tutkimustulos voi aiheuttaa vaaran terveydelle ja suuria ylimääräisiä kuluja, mikäli asbestipurkutyö tehdään turhaan.
Miten ongelmilta voi sitten välttyä?
Akkreditoidut laboratoriot ja läpinäkyvästi dokumentoitu analyysi
Laboratorioalalla luotettavuuden mittari on laatujärjestelmä ja analyysimenetelmien akkreditointi. Mikäli laboratorio on saanut menetelmilleen akkreditoinnin, laboratorion pätevyyteen voi luottaa. Suomessa akkreditointeja myöntää kansallinen akkreditointielin FINAS. FINASin vaatimukset ovat hyvin tiukat ja niiden täyttäminen vaatii paljon työtä. FINASin verkkosivuilta löydät laboratoriot, joille FINAS on myöntänyt akkreditoinnin.
Yksi menetelmiensä akkreditointiin panostanut laboratorio on Helsingissä ja Vaasassa toimiva bestLab Oy. Rakennustyömailla työskennellessään bestLabin perustajat Hannes Rahja ja Tobias Snellman havahtuivat siihen, kuinka asbestin vaaroille altistuttiin joko tietämättömyyttään tai välinpitämättömyyden vuoksi. Vuonna 2018 yritys akkreditoi asbestianalyysit materiaali-, pöly- ja ilmanäytteistä sekä tärkeimmät mikrobianalyysit.
“Varmistaaksemme asiakkaidemme saavan ehdottoman luotettavia analyysituloksia olemme akkreditoineet analyysimenetelmämme”, bestLabin Tobias Snellman toteaa.
Laboratorio ei tietenkään voi mitään, jos asbestikartoituksen näytteenotossa on puutteita. Kotopro onkin kehittänyt modernin ja erittäin luotettavan mobiilidokumentoinnin, jonka avulla työvaiheet voidaan tallentaa helposti, läpinäkyvästi ja pysyvästi. Tuloksena kartoittajat ja konsultit voivat vahvistaa työnsä laadun muille osapuolille, asiakas voi luottaa koko toimitusketjun toimivan luotettavasti ja Kotopron yhteistyökumppani bestLab saa tutkittavakseen varmasti laadukkaat ja yhdenmukaiset näytteet. Kun heikkoja lenkkejä ei ole, kaikki voittavat!
Miten varmistaa kuntokartoituksen laatu, edulliset ja ennalta-arvattavat kustannukset sekä joustava työnkulku?
Asbestialalla vallitsee puutteellisten lakien ja alimitoitettujen rangaistusten takia villin lännen meininki. Vastuulliset toimijat pystyvät kuitenkin turvaamaan itsensä ja asiakkaansa noudattamalla seuraavia perussääntöjä:
- Varmista että kaikilla osapuolilla on riittävät luvat työskennellä mahdollisissa asbestikohteissa
- Käytä vain akkreditoitua laboratoriota, kuten bestLabia, näytteiden analysoimiseen
- Käytä läpinäkyvää ja yhdenmukaista dokumentointia, kuten Kotopron mobiilidokumentointia.
Lähteet:
asbesti.info: Asbestilaboratorioissa on eroja – väärä tulos terveysriski (https://www.asbesti.info/single-post/2019/03/15/Asbestilaboratorioissa-on-eroja-%E2%80%93-v%C3%A4%C3%A4r%C3%A4-tulos-terveysriski)
YLE: MOT testasi neljä asbestilaboratoriota: yksikään ei tunnistanut kaikkia näytteitä (https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/01/23/mot-testasi-nelja-asbestilaboratoriota-yksikaan-ei-tunnistanut-kaikkia)
FINAS: Akkreditointi (https://www.finas.fi/akkreditointi/Sivut/default.aspx)