10.1.2018 Suomen suurimmalla rakennustyömaalla Triplassa rakennusvalvontaa helpottaa Kotopro

Suomen tällä hetkellä mittavin rakennustyömaa löytyy Helsingin Pasilasta. Merkittävässä roolissa on rakennusvalvonta, jonka tekee paperittomaksi Kotopro Mobiilirakentaja. Sen avulla vastaava mestari ja rakennusvalvoja kommunikoivat saumattomasti, muut sidosryhmät mukaan lukien. Helsinki laajenee Pasilaan. Uusi uljas alue tulee olemaan kaupan, kulttuurin, liike-elämän ja liikenteen keskus. Nimekseen se saa Tripla. Triplaan tulee myös 430 asuntoa. Niiden rakennusvalvonnasta vastaa […]

Suomen tällä hetkellä mittavin rakennustyömaa löytyy Helsingin Pasilasta. Merkittävässä roolissa on rakennusvalvonta, jonka tekee paperittomaksi Kotopro Mobiilirakentaja. Sen avulla vastaava mestari ja rakennusvalvoja kommunikoivat saumattomasti, muut sidosryhmät mukaan lukien.

Helsinki laajenee Pasilaan. Uusi uljas alue tulee olemaan kaupan, kulttuurin, liike-elämän ja liikenteen keskus. Nimekseen se saa Tripla.
Triplaan tulee myös 430 asuntoa. Niiden rakennusvalvonnasta vastaa RIT Rakentajain Insinööritoimisto Oy.

 

Resurssien säästöä

– Jos esimerkiksi kaide puuttuu työmaalta, siitä on helppo ottaa kuva kellonajalla ja päivämäärällä varustettuna. Sama pätee myös muihin puutteisiin. Jos haluan, voin kirjoittaa tai sanella faktaa samaan tiedostoon. Painan nappia ja se on siinä, ei lähettämisiä, ei tallentamisia, selvittää Rakentajain Insinööritoimisto Oy RIT:n rakennuttajakonsultti Mika Mustonen.

Samanaikaisesti vastaava mestari saa tiedon puuttuvasta kaiteesta ja korjaa asian tuota pikaa. Hommat rokkaa, aikaa säästyy ja asiat etenevät jouhevasti.
Rakennusvalvonnassa on käytössä aikaa ja resursseja säästävä Kotopro Mobiilirakentaja, jonka avulla halutut dokumentit näkyvät reaaliaikasesti ja läpinäkyvästi kaikille asianosaisille. Ei siis tallentamisia tai sähköpostin lähettämisiä.
Triplan kokoisella työmaalla on huikea määrä erilaista dokumenttia ja papereita syntyisi kasoittain ilman mobiilityökalua. Ja ne paperitkin olisivat aina jossain muualla, kun niitä tarvitaan. Nyt kaikki tieto on pilvessä ja se säästää valtavasti resursseja.

 

Sähköpostilla tieto ei kulje

Mustonen tietää alansa sähköpostihaasteet kokemuksesta. Rakennuskohteeseen liittyvä tieto usein unohtuu ja häviää sähköpostiin, kun erilaisia dokumentteja lähetellään vaikkapa työntekijöille, tilaajalle, maksajalle ja viranomaisille. Lista on usein hyvin pitkä. Ongelmaa ei suinkaan pienennä laaja alihankkijaverkosto.
Kun viesti tulee sähköpostiin, niin kaikki siihen liittyvä dokumentaatio pitäisi heti siirtää omaan kansioonsa ja tässä piileekin ongelman ydin. Lukuisista dokumenteista pitäisi tehdä omat kansionsa ja niille joku järjestelmä, jotta tieto löytyisi helposti, kun sitä tarvitaan. Harva tekee tämäntyyppistä ”sihteerintyötä” varsinkaan rakennusalalla. Suurissa rakennusprojekteissa tiedon hallinta perinteisillä menetelmillä on lähes mahdotonta.
Ongelmaksi muodostuu myös tiedon muoto, sillä se tieto mikä on omien dokumenttien uumenissa, ei välttämättä ole siinä muodossa, että sen voi lähettää muokkaamatta eri sidosryhmille kuten vaikkapa maksajalle tai viranomaiselle.

 

Digiloikka vie valvonnan uudelle tasolle

– Edellä mainittuja ongelmia meillä ei enää onneksi ole, kun siirryimme käyttämään Kotopro Mobiilirakentajaa. Sen avulla dokumentointi ja tiedon jakaminen on helppoa ja kaikki tieto löytyy näppärästi yhdestä paikasta, reaaliaikaisesti. Tieto on kaikkien tarvitsevien käytössä, toteaa Mustonen.
Hän lisää, että työkalun ansiosta heidän uskottavuutensa rakennusvalvonnassa sekä kokonaisvaltaisena rakentamiskonsultoinnin ammattilaisena on kohonnut aivan eri tasolle kuin ennen Kotoprota.

 

Laadun valvonta paranee

Sanonta: ”ei vara venettä kaada”, pitää myös kutinsa rakentamisessa. Vanha sananlasku konkretisoituu, kun työn mahdollinen huono laatu ennaltaehkäistään. Kun kaikki tehty työ ja joka ikinen työvaihe taltioidaan kuvineen, niin myös työn laatu paranee. Kukapa haluaa, että laajaan jakoon menee kaikkien asianosaisten nähtäväksi vasemmalla kädellä tehty työ.
Kuvallisen ja järjestelmällisen dokumentoinnin ansiosta säästyy rahaa ja vaivaa myös pitkässä juoksussa. Vuosikorjauksien yhteydessä dokumentaatioaineisto ennaltaehkäisee erimielisyyksiä. Ja kyllä se aineisto on hyödyllinen kymmenvuotistarkastuksessakin.

Villistä lännestä standardiin

Rakennusala on mystinen ala. Ennen 2020-lukua alalla ei ollut työn dokumentoinnin standardia. Business Finlandin Asumisen Tulevaisuus -hankkeessa sellainen kuitenkin onnistuttiin muodostamaan. Standardissa jokainen työvaihe dokumentoidaan...

Lue lisää

Kaiken takana on täydellinen tsekkilista

Rakennus- ja kiinteistöalalla dokumentointi voi olla kuin lentokoneen tarkistuslista. Kotopro toimii kuin silmäparina, joka tähystää työvaiheet systemaattisesti.

Lue lisää

Rakkaus rakentamiseen saattaa johtaa virheisiin – dokumentoinnilla työmaan suunnittelu ja johtaminen paranee

Rakennusvirheisiin liittyvistä haasteista uutisoidaan mediassa lähes päivittäin. Virheet aiheuttavat esimerkiksi vuotoja ja hometta asuntoihin. Moni virhe voitaisiin ehkäistä ajantasaisella dokumentoinnilla.

Lue lisää