Kuka korvaa, kun putket on asennettu ristiin?

Asiakkaamme toimi Etelä-Suomessa haja-asutusalueella olevalla työmaalla LVI-urakoitsijana. Kun käyttöönotossa todettiin harmaan ja mustan jäteveden putkien menneen ristiin alkoi tiukkasävyinen selvittely.

LVI-urakoitsija oli pyydetty asentamaan kohteeseen pohjaviemärit. Normaalin käytännön mukaisesti putkimies varmisti sen, kumpi rakennusten sisälle tulevista putkista on harmaan ja kumpi mustan jäteveden putki.

Putkia ei oltu työmaalla merkattu mitenkään, eikä niitä myöskään suostuttu merkkaamaan. Työmaalla ollut henkilö osoitti asiakkaallemme kumpi putkista oli harmaan ja kumpi mustan jäteveden. Saadun suullisen ohjeistuksen perusteella tehtiin putkien kytkennät. LVI-urakoitsijan toimesta kohteesta otettiin kuvat ennen ja jälkeen asennuksen Kotoprohon.

Käyttöönoton jälkeen selvisi, että mustat jätevedet menevätkin harmaavesipuhdistamoon ja harmaat jätevedet umpisäiliöön. Suomeksi sanottuna putket olivat ristissä.

Tässä kohtaa jokainen voi varmasti hyvin helposti kuvitella käydyn keskustelun laadun. Virheen tullessa ilmi olivat sekä tilaaja, maanrakentaja että kohteen vastaava mestari sitä mieltä, että vastuu virheestä kuului yksin LVI-urakoitsijalle.

LVI-Urakoitsijan vastuu virhetilanteessa?

Asiakkaamme oli siis yksin sitä mieltä, että virhe ei ollut heidän toimintansa seurausta. Vakuutteluita siitä, että työt oli tehty kuten oli ohjeistettu ei kuunneltu.

On helppo kuvitella kumman näkemys tilanteesta vaikuttaa uskottavammalta, varsinkin kun kyseessä on vieläpä yksi-vastaaan-kolme tilanne. Kukapa nyt omaa töppäystään haluaisi myöntää? Varsinkaan, kun sen seurauksena oli kohteessa tehtävä kalliit korjaukset.

Asiakkaamme onneksi he ovat jo vuosia dokumentoineet kaikki työkohteensa järjestelmällisesti Kotoprohon. Kohteen pöytäkirja avattiin ja lähtötilanne todettiin kuvien ja kirjausten avulla.

Valokuvista ja merkinnöistä kävi aukottomasti ilmi, että viemäriputkia oli maanrakentajan toimesta tuotu valmiiksi jo lähelle viemäripisteitä niin, että pesualtaalle, suihkulle ja wc istuimelle oli jokaiselle oma kytkentäputki olemassa. Lisäksi rakennuksen eri tasossa olevaan osaan, jossa oli vain harmaan veden viemäripisteitä, oli tuotu yksi viemäriputki niin ikään maanrakentajan toimesta.

Näiden kuvien avulla LVI–urakoitsija pystyi aukottomasti perustelemaan kantansa. Ainoa järkevä selitys oli että putket olivat menneet rakennuksen ulkopuolella tai taloon tuotaessa sekaisin.

Tilanteen tarkastamisen ja kuvien läpikäymisen jälkeen todettiin LVI-urakoitsijan vastuu tilanteessa. Asiakkaamme oli hoitanut työnsä oikein, eikä heidän tarvinnut osallistua enää aiheen käsittelemiseen.

”Jälleen kerran kävi ilmi, että informatiivinen ja heti löydettävissä oleva kuva osana kohteen pöytäkirjaa todisti  vastaansanomattomasti enemmän kuin monisyiset meriselitykset.” asiakkaamme totesi asiasta jälkeenpäin.

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Samankaltaisia uutisia

Uutiset

Tehot irti dokumentoinnilla

Kotopro tunnetaan modernina dokumentointityökaluna, jonka ansiosta merkittävät tiedot ovat aina kaikkien osapuolien saatavilla. Me Kotoprolla emme kuitenkaan pelkästään myy työkalua, vaan autamme asiakkaitamme oivaltamaan, mikä on dokumentoinnin vaikutus laajemminkin eri osapuolten toimintaan ja työn lopputulokseen. Haluamme, että asiakkaamme saavat aidosti kaikki hyödyt irti järjestelmästä, minkä seurauksesta vaikutukset näkyvät koko työyhteisössä ja lopulta myös rakennusalalla kohonneena laatuna ja tuottavuutena.

Lue lisää »

Lataa esimerkkiraportti

Get the coolest tips and tricks today

This ebook will change everything you ever thought about relationships and attachment. Find the secret to connecting better and faster

Lataa opas napista

Täytä yhteystietosi ladataksesi esimerkkiraportin.
    Kotopro käyttää rekisteritietoja markkinointiin (ml. sähköinen suoramarkkinointi) ja sen kohdentamiseen lainsäädännön sallimissa rajoissa. Lisätietoja rekisteristä ja tietojen käytöstä saat tietosuojaselosteestamme: tietosuojaseloste
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.