Rakentamisen psykologiaa

Rakentamisen psykologiaa
Rakentamisen muutosjohtaminen - ”Mikään ei kuitenkaan muutu.”

Rakentamisen muutosjohtaminen: ”Mikään ei kuitenkaan muutu.”

Miksi tämä ajattelutapa on juurtunut niin syvälle rakennusalalla? Kuulen kyseisen vastauksen usein keskusteltaessa rakentamista helpottavista sähköisistä järjestelmistä, puhumattakaan laadukkaasta dokumentaatiosta, joka voi tehokkaasti käytettynä tuoda jopa muutaman prosentin lisää voittoa jokaisessa projektissa. Rakentamisessa suurimmat virheet johtuvat kuitenkin hyvin helposti korjattavista asioista: kiireestä tai tiedonkulun haasteista.

Rakentamisen toimiala on jäänyt pahasti jälkeen muiden toimialojen kustannustehokkuudesta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kehitystä ei ole tapahtunut, vaikka ammattillista koulutusta on tehostettu, suunnitteluun on kehitetty uusia järjestelmiä, rakentamisessa käytettävät koneet ja laitteet ovat kehittyneet ja olosuhteisiin on kiinnitetty huomiota. Kyse on siis muutosvastarinnasta – ajattelusta ja asenteista sekä halusta muuttaa asioita. Ei riitä, että tiedämme tai ajattelemme. Jotta muutosta toimintakäytäntöihin saadaan aikaiseksi, meidän pitää myös tehdä asioita.

Muutoksen psykologian kevyt oppimäärä 

Muutoksen aikaansaamiseksi tarvitsemme siis tekoja. Miten saamme rakentamisen ammattilaiset motivoitumaan, muuttamaan toimintamalleja ja saavuttamaan parempaa laatua?

Käyttäytyminen ei muutu ilman ajattelun muutosta eikä ajattelu muutu ilman tunteiden ymmärtämistä. Paluu vanhoihin käytäntöihin tapahtuu helpommin, kuin pysyvä muutos. Pystymme muuttamaan asioita, jos haluamme, mutta meidän pitää tiedostaa, mitä meissä tapahtuu muutoksen aikana. Joudumme tuntemaan epäonnistumisen pelon lisäksi pelkoa siitä, mitä muut sanovat, onko meillä tarpeeksi tietoa ja jaksammeko viedä muutoksen loppuun saakka.

On helppoa todeta, että muutosvastarinta on rakenteellista, eikä sille voi mitään. Uskon kuitenkin, että muutoksen aikaansaamisessa oleellista on meidän oman henkilökohtaisen vastustuksen nujertaminen. Käykäämme siis painimaan itsemme kanssa, voimme olla osa loistavaa muutosta.

Petteri Sveins 

varatoimitusjohtaja Kotopro Oy

Kotopro omakotirakentajan asialla

Omakotiprojektiin nyt Kotopro Lite 2 vuodeksi maksutta käyttöön! Lue lisää ilmaisesta Kotopro Litestä omakotiprojektiin täältä ja tule mukaan kehittämään rakennusalan tulevaisuutta, rakentamisen elinkaaren dokumentaatiota ja laadukasta luovuttamista.

Kiinnostaako Rakentamisen muutosjohtaminen?

Vuosikymmenen taipaleen kunniaksi järjestämme tilaisuuden jonka yhteydessä julkistetaan ensimmäinen koskaan tehty tieteellinen tutkimus dokumentoinnin vaikutuksesta tuottavuuteen rakennusalalla. Tule kuulemaan kuinka paljon voit säästää yrityksessäsi kattavan dokumentaation avulla. Tilaisuuden yhteydessä rakannusalan tulevaisuudesta puhumassa muun muassa kansanedustaja Juha Sipilä. Lue lisää ja varaa paikkasi tältä sivulta. Paikkoja rajoitetusti.

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Samankaltaisia uutisia

Lataa esimerkkiraportti

Get the coolest tips and tricks today

This ebook will change everything you ever thought about relationships and attachment. Find the secret to connecting better and faster

Lataa opas napista

Täytä yhteystietosi ladataksesi esimerkkiraportin.
    Kotopro käyttää rekisteritietoja markkinointiin (ml. sähköinen suoramarkkinointi) ja sen kohdentamiseen lainsäädännön sallimissa rajoissa. Lisätietoja rekisteristä ja tietojen käytöstä saat tietosuojaselosteestamme: tietosuojaseloste
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.