Haetaan liiketoimintajohtajaa
6.2.2020

Oma Terveystili, osa 2

Tuossa aiemmin viime kesänä, kirjoitin omasta Terveystilistä ja siitä, miten se voisi tulevaisuudessa helpottaa hyödyllisen tiedon tallentamista oman hyvinvointimme edistämiseksi. Kuten kerroin, nykyisillä dokumentointi järjestelmillä tallentaminen ja jakaminen valituille tahoille olisi mahdollista ja vieläpä vaivatonta, koska järjestelmät toimivat mobiilisti.

Digitalisaation mahdollisuuksia on käytetty hyvin minimaalisesti hyödyksi sosiaali- ja terveydenhuollossa. Monenlaista dataa kerätään, jota voidaan hyödyntää tutkimuksessa ja sairauksien ehkäisyssä – tämä on tärkeää! Paljon olisi kuitenkin vielä tehtävissä tässä ja nyt, kun “Pihtiputaan mummo “ asuu itsenäisesti kotona ja häntä auttavat tahot eivät tiedä kuka on tehnyt ja mitä, koska kaikilla heillä on erilaiset järjestelmät, alkeellisimmat niistä ruutupaperi ja kynä! Järjestelmiin pääsee käsiksi vain kyseisen organisaation henkilöstö- niitä ei voida jakaa muille tahoille. Haastetta tulee vielä lisää, kun sekoitetaan terveydenhuollon- ja sosiaalitoimen toimijat, kaikki nämä tiedot pitää nykyisellään olla eriteltynä ja saatavissa vain ko. henkilöstön osalta.

Oman datan hallinnointi, oma Terveystili, ratkaisisi monta käytännön ongelmaa. Asiakas, jota hoidetaan kotona, olipa hän nuori, vanha tai perhe, voisi jakaa tietonsa kaikille haluamilleen tahoille. Nimenomaan sellaisille tahoille, jotka tekevät jokapäiväistä työtä asiakkaan kanssa ja sitä kautta vaikuttavat suuresti asiakkaan hoitotyöstä saamaan konkreettiseen hyötyyn. Oman informaation saisivat lääkärit, sairaanhoitajat, kotipalvelu- ja perhetyöntekijät, ruokahuolto ja siivouspalvelut, unohtamatta fysioterapeuttia tai muita kuntoutusta tekeviä tahoja.

Nykyisin kaikkein edistyksellisimmät järjestelmät ovat helppokäyttöisiä ja helposti käyttöön otettavia alustoja ja toimivat mobiilisti. Olisiko aika ottaa käyttöön myös järjestelmiä, joiden ohjaimissa on palveluja käyttävät henkilöt itse?

Seuraavassa blogissa otan käsittelyyn hoitotyön dokumentoinnin ja kuntien modernit valvontatyökalut.

Petteri Sveins

Varatoimitusjohtaja

petteri.sveins@kotopro.fi