Säteilyturvalaki muuttui – kosmetologin tekemän ihonhoidon dokumentointi entistä tärkeämpää
14.1.2019
Marko Sivula osaksi Kotopron kasvutarinaa
14.2.2019

Terveysteknologia: Vanhuspalvelun “Vilma” on olemassa

Vilma-ohjelman käyttö on vakiinnuttanut asemansa koulumaailman kommunikointi välineenä. Samantyyppinen, mutta laajempialainen Kotopro-ohjelma on olemassa vanhusten ja muiden vajaakuntoisten hoidon tueksi. Kotopron avulla hoitotyö voidaan dokumentoida läpinäkyvästi kuvin ja videoin.

Tämän päivän kuumin keskustelunaihe on hoitokotien asukkaiden hoito ja miten vanhusten ja vammaisten hoitoa on laiminlyöty.

30.1.2019 Iltalehti uutisoi seuraavaa:
“Esperi Care Oy kielsi työntekijöitään kertomasta kehitysvammaisten omaisille, mitä hoitokodeissa päivän aikana tapahtui. Tämä käy ilmi Iltalehden haltuunsa saamista Esperin sisäiseen tiedottamiseen tarkoitetuista dokumenteista.”

Artikkelin mukaan Esperi Care oli ilmoittanut, että “minkään lain tai sopimusten perusteella ei ole velvollisuutta tiedottaa asukkaiden omaisille, miten päivä on sujunut”.

 

Jaettava dokumentaatio on ratkaisu

Petteri Sveins on Kotopron vastikään nimetty tuore varatoimitusjohtaja, jolla on mittava ura sosiaali- ja terveydenhuoltosektorilla erilaisissa johto- ja asiantuntijatehtävissä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

– Teknologian avulla on mahdollista helposti dokumentoida tietoa vanhuksen tai vammaisen hoidosta päivittäin ajantasaisesti. Aivan samalla tavalla kuin koulumaailmassa käytetään Vilmaa, joka on vakiinnuttanut asemansa. Sen avulla vanhemmat, opettajat ja oppilaat kommunikoivat ja jakavat tietoa, havainnollistaa Sveins.

Ainutlaatuista on, että Kotopron avulla myös kuvat ja videot saadaan tallennettua hoitohistoriaan.

Kotopro on dokumentointityökalu, jonka avulla omaiset voivat seurata hoivakodin arkea ja muiden ammattilaisten työtä reaaliajassa. Kommunikointi on mahdollista puheena, kuvana ja tekstinä. Tiedon voi myös jakaa halutuille tahoille helposti. Tiedonjaon välineeksi käy älylaite; puhelin, tabletti tai tietokone.

– Näin toimimalla saataisiin hoitotyöhön läpinäkyvyyttä ja laatua, jolla säästettäisiin henkilökunnan resursseja, sanoo Sveins, joka on myös psykoterapeutti. Hänet on valittu Vuoden sosiaalityöntekijäksi ja hänelle on myönnetty TERVE-SOS-kunniakirja sekä Suomen valtion Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto.

Sveins korostaa, että Kotopron asiakas-/potilastietojen dokumentointi tapahtuu tietoturvallisesti. Kotopro on kirjattu Valviran sähköisten palvelujen rekisteriin.

Petteri Sveins
varatoimitusjohtaja
Kotopro Oy
+358 50 913 4773
petteri.sveins@kotopro.fi