Miksi lastensuojelutyössä ei hyödynnetä modernia mobiiliteknologiaa, alustataloutta ja ekosysteemejä?

Lastensuojelutyön kehittäminen ja vanhojen käytäntöjen muuttaminen on osoittautunut erityisen haasteelliseksi. Itsekin parikymmentä vuotta asian kanssa tekemisissä olleena ja keskusteluissa lastensuojelun ammattilaisten sekä asiantuntijoiden kanssa on väistämättä tullut tunne, että lastensuojelun työmenetelmät ovat aivan samalla tasolla, kuin parikymmentä vuotta sitten.

Suomessa käytäntö on vakiintunut siihen, että kun tapahtuu ikäviä ja vakavia lapsiin tai perheisiin kohdistuvia lastensuojelun tarvetta vaativia tilanteita, perustetaan työryhmä ja aletaan tekemään selvitystyötä. Näin toimitaan myös niissä tapauksissa, joissa tarvetta olisi ollut, mutta viranomaiset ovat syystä tai toisesta epäonnistuneet tehtävässään suojella lapsia.

Parhaillaan, suuresti arvostamani ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja, tekee selvitystyötä toimista, joilla pyritään parantamaan lastensuojelun laatua. Kananoja muun muassa ehdottaa, että siirryttäisiin kunnallisesta lastensuojelusta maakuntapohjaiseen toimintaan, lisättäisiin poikkisektorista työtä, työkäytäntöjen kehittämistä, asiakkaiden osallisuuden parantamista, hallinnollisten rakenteiden muutosta, asiantuntijuuden lisäämistä, kotipalvelun saatavuuden helpottamista, moniammatillista arviointityötä sekä tutkimusta. Kaikki edellä mainitut ovat erittäin tärkeitä huomioita, mutta missä on kehittyvän teknologian hyödyntäminen?

 

Lisää inhimillisyyttä ja kustannustehokkuutta lastensuojelutyöhön

Mielestäni kuntasektorilla on ollut haastetta ottaa vastaan uusia teknologioita, koska ne on koettu työtä lisääviksi elementeiksi. Moderni mobiiliteknologia, jonka parissa esimerkiksi Kotopron työntekijät työskentelevät joka päivä, helpottaisi lastensuojelutyötä suuresti. Kotopron järjestelmien käyttöönotto ja käyttö on erityisen helppoa, työkaluksi riittää vaikkapa älypuhelin tai tabletti. Kotopro on erityisen hyvä työkalu lisäämään lastensuojeluperheiden osallisuutta. Perhe ja sen jäsenet voivat Kotopron avulla olla yhteydessä esimerkiksi sosiaalityöntekijään tai muihin ammattilaisiin, ottaa kuvia ja videoita arjestaan, sanella puheen tekstiksi ja niin edelleen. Mikä parasta, perhe voi itse päättää kenelle jakavat oikeuden seurata perheen arkea. Kotopro on työkalu, joka soveltuu lastensuojelun avohuollon työskentelyyn.

Sijaishuollossa ja laitoshoidossa Kotopron käyttö mahdollistaisi sosiaalityöntekijöille ja muille valtuutetuille ammattilaisille ajantasaisen kirjausten seuraamisen. Kaikki ammattilaiset voisivat seurata esimerkiksi laitokseen sijoitetun nuoren osalta tehtyjä kirjauksia “on line”. Myös nuori itse voisi viestittää järjestelmän kautta hänelle tärkeistä asioista. Mobiiliteknologian hyödyntäminen poistaisi tietokatkoksia eri viranomaisten väliltä ja tehostaisi moniammatillista, poikkisektorista työtä. Kaikki edellämainitut sähköiset toimet tehostaisivat lastensuojelutyötä, lisäisivät kustannustehokkuutta ja tukisivat inhimillisyyttä. Päästäisiin pois kulttuurista, jossa esimerkiksi lastensuojelulaitoksen johtaja tulostaa asiakastietojärjestelmästä lapsen raporttikirjaukset kuukausittain ja lähettää ne postissa kirjeenä vastaavalle sosiaalityöntekijälle. Samoin voitaisiin kehittää nopeaa ajantasaista tietojen suojattua jakamista ammattilaisten välillä paikasta ja ajasta riippumatta.

Tulevaisuudessa tulemme joka tapauksessa siirtymään maailmaan, jossa informaatio, olipa se mitä tahansa, on meidän itsemme omistamaa. Säilytetäänpä tietoa missä tahansa, me itse voimme enemmän vaikuttaa siihen mihin sitä jaetaan.

Etkö ole vielä kokeillut Kotoprota? Tilaa ilmainen kokeilu.

 
Petteri Sveins
Kotopro Oy
asiantuntija
sosiaali- ja terveydenhuolto

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Samankaltaisia uutisia

Lataa esimerkkiraportti

Get the coolest tips and tricks today

This ebook will change everything you ever thought about relationships and attachment. Find the secret to connecting better and faster

Lataa opas napista

Täytä yhteystietosi ladataksesi esimerkkiraportin.
    Kotopro käyttää rekisteritietoja markkinointiin (ml. sähköinen suoramarkkinointi) ja sen kohdentamiseen lainsäädännön sallimissa rajoissa. Lisätietoja rekisteristä ja tietojen käytöstä saat tietosuojaselosteestamme: tietosuojaseloste
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.